Robne burza

EU od 1. srpnja do sada uvezla 5 milijuna tona kukuruza

Agrovijesti
Burza Fotografija: Thinkstock
EU je uvezla 313.000 tona kukuruza prošli tjedan. Ukupno je kukuruza od 1.sprnja u EU do sada uvezeno u količini od 5,10 milijuna tona.

Tečaj euro/dolar iznosi je prošli tjedan 1,0535 što je 0,0019 više u odnosu na tjedan ranije. Početkom tjedna je tečaj dotaknuo razinu od 1,0339, no ubrzo se vratio te krajem tjedna dosegnuo 1,0621.

Cijena nafte se kretala slično kao i tečaj, te je nakon pada početkom tjedna postupno počela rasti krajem tjedna. Brent = 56,70 $/bl.

U iščekivanju novog izvještaja USDA o proizvodnji

U četvrtak se očekuje USDA report koji će kao i inače donijeti ažurirane podatke ponude i potražnje i uz to i konačnu proizvodnju za 2016. godinu.

Nagli pad temperature u Ukrajini bi moglo ozbiljno oštetiti usjeve zbog manjka snježnog pokrivača. Meterolozi predviđaju da će temperature biti u prosjeku od -13 do -17 pa čak do -20. Trenutni snježni pokrivač nije dovoljan da zaštiti usjeve na temperaturi nižoj od -15 stupnjeva dulje od 5 dana. Većina polja će ovisiti o količini snijega koji padne ovih dana.

Ukrajinski farmeri su povećali polja zasijanih za sjetvu 2017. godine na 8.1 milijun hektara (prošle godine 7.8 milijuna hektara), uglavnom zbog povećanja sjetve zimske repice. Polja koja su zasijana zimskim kulturama su izgledala dobro krajem 2016.-te godine.

Hladno vrijeme je i u istočnoj Europi gdje su temperature do 10 stupnjeva niže u odnosu na prosjek. Od južne Njemačke do sjeverno-istočne Poljske temperature padaju do -15 stupnjeva.

Uzimajući u obzir da nije bilo snježnog pokrivača, takve temperature mogu ozbiljno oštetiti usjeve. Od sjevernog Balkana do južne Bugarske/Rumunjske su isto niske temperature no ima i padalina te se formira snježni pokrivač.

Poboljšanje vremena posljednih dana 2016. godine je omogućilo povećanje izvoza za Rusiju; iako se izvoz nalazi na prošlogodišnoj razini (do kraja 2016. godine je izvezeno 15,9 Mt). A Rusija ima mnogo više robe za izvesti u odnosu na prošlu godinu.

Rusija je najviše robe izvezla u Egipat – 2,8Mt, Tursku 1,7Mt, Bangladeš 1,4Mt....

Egipatska vlada je izjavila kako će ubuduće kupovati lokalnu pšenicu po tržišnoj cijeni. Do sada je Egipat kupovao pšenicu od svojih farmera po cijeni višoj od tržišne kako bi ih ohrabrio da siju upravo tu kulturu. To je uistinu i uspjevalo, no trgovci su znali jeftiniju uvoznu pšenicu prodavati pod domaću. Egipat će cijenu određivati po cijeni koju je državni GASC platio za uvoznu pšenice.

Trgovina kukuruza u SAD-u je prošli tjedan zabilježena na 429.000 t (959.000t  tjedan prije) iako su trgovci očekivali od 650-950.000 t.
Brazil je izvezao 1Mt kukuruza u prosincu (6,3Mt u prosincu prošle godine). Što se Argentine tiče, sjetva kukuruza je 83% završena i očekuje se 36Mt kukuruza.

EU je uvezla 313.000 t kukuruza prošli tjedan. Ukupno je uvezeno kukuruza od 1.sprnja do sad u EU u količini od 5,10 milijuna tona.

Nevrijeme koje je pogodilo qrgentinski Buenos Aires krajem prosinca i početkom siječnja odgodilo je sjetvu soje i kukuruza. Za vrijeme Božića su bili jako pljuskovi koji su se nastavili sve do početka siječnja. Zemlja je bila isprana i sjetva soje i kukuruza je odgođena. Najpogođenija su područja sjevernog Buenos Airesa, srednje i južne Santa Fe i jugoistočne Cordobe. Rosario grain exchange predviđa da je 100.000 hektara pod opasnosti zbog velike vlage. Farmeri su posijali na 85% sijanja soje, od ukupnih 19,6 milijuna hektara. Kukuruz je posijan na 72%, od ukupnih 4,9 milijuna hektara.

 

U nastavku pročitajte cijene na glavnih robnim burzama prošlog tjedna: 

 

Robna burza - izvještaj

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje