Izvješće

Pada broj krava u Njemačkoj

Agrovijesti
Krave Fotografija: Thinkstock
Broj mliječnih krava u Njemačkoj pada, izvijestio je Odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB) u UK

Zadnji podaci po popisu potvrđuju da je, s listopadom 2016., njemačka populacija mliječnih krava pala za skoro 67.000 grla, u usporedbi s listopadom prethodne godine. Broj uzgajanih junica u dobi od jedne do dvije godine, i dvije godine i starije također je manji nego 2015. godine.

Iako se brojke u grupi dvogodišnjih junica ne mogu razdvojiti na goveda i mliječne krave, makar u njemačkom stadu dominiraju mliječne krave, smanjenje uzgojnih životinja može se pripisati manjem uzgoju zamjenskih mliječnih, piše Agriland. Držanje mliječnih krava je također palo na 69.000 što je pad od gotovo 6 posto, stoji u izvješću.

Prema analizi AHDB-a, ovakav razvoj situacije u Njemačkoj će imati izraženi utjecaj na EU proizvodnju mlijeka, s obzirom da zemlja sudjeluje s u grubo 20 posto EU-28 ukupne mliječne proizvodnje. Između travnja i listopada 2016. njemačka proizvodnja mlijeka pala je za 1 posto za razliku od istog razdoblja prošle godine, što je u skladu s proizvodnjom mlijeka EU-28 koja je također pala za 1 posto.

U međuvremenu, posljednje prognoze Europske komisije pokazuju da je predviđeno da će se EU proizvodnja mlijeka prosječno povećati za 1,3 milijuna tona godišnje u sljedećih deset godina. Oko 75 posto očekivane povećane europske opskrbe mlijekom između 2016. i 2'26. biti će realizirano iz pet zemalja: Njemačke, Irske, UK, Francuske i Nizozemske.

U tom razdoblju, očekuje se da će Irska pokazati najviši postotak rasta, dok će Njemačka zabilježiti najveće povećanje u količinama (+3,4 milijuna tona).

Postoji više od 264 milijuna mliječnih krava diljem svijeta, koje proizvode oko 600 milijuna tona mlijeka svake godine. Najveći proizvođač mlijeka su Sjedinjene Američke Države sa preko 87 milijuna tona godišnje. Indija ima najveći broj mliječne stoke na svijetu s preko 40 milijuna krava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje