Škotska prehrambena studija

Plati više, bacaj manje

Agrovijesti
Potrošači, cijene, kupovina Fotografija: Shutterstock
Istraživanje Sveučilišta Aerdeen u Škotskoj predlaže da dok cijene hrane smanjuju količinu koju kupuje javnost, jednako se smanjenje otpada od hrane zadržava kroz konstantni ukupni unos hrane

Prethodne studije su podrazumijevale suprotno – više cijene znače manje kupljene hrane po odrasloj osobi i rezultat u neto smanjenju u njihovom prosječno unosu energije. Ova studija, objavljena u časopisu Public Health Nutrition prošli mjesec, istraživala je navike kupovine, konzumacije i bacanja kod odraslih osoba u Škotskoj u razdoblju od pet godina.

Pretpostavka da fluktuacija u cijenama stvara paralelne promjene u konzumaciji nije uvijek točna. Ekonomska kriza 2008. godine povećala je cijene hrane za oko 8 posto do sljedeće godine. Općenito je mišljenje da su efekti direktno utjecali na razinu javne potrošnje.

Ova studija, koja uzima u obzir razine otpada od hrane pokazuje da je povećanje u štednji na hrani utjecalo na smanjenje kupovine hrane – prema tome nije imalo značajan utjecaj na neto razinu unosa energije. Statistički podaci KantarWorldPanela (KWP) o kupovini hrane i pića između 2007. i 2009. pokrivaj vrijeme koje je bilo najviše pogođeno krizom. Procijenjeni unos energije po osobi može se izračunati iz kupovina. Međutim, korištenjem specifičnih podataka o otpadu za ovo vremensko razdoblje i za svako kućanstvo, nije bilo razlike u procijeni unosa energije po osobi.

Dok korištenje statistike o otpadu od hrane pokazuje da nema promjena u ukupnoj konzumaciji energije po osobi kako cijene rastu, razlika u prehrambeno kvaliteti je zabilježena u drugoj studiji. Značajan pad u prehrambenoj vrijednosti prehrane javnosti pokazalo je da se ona pojavila tijekom recesije. Gustoća energije u prehrambenim proizvodima ostaje, u Škotskoj, oko četiri puta veća od nacionalnog cilja (Scottish Dietary Goal) od 125 kj energije na 100 g hrane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje