EU nagrada

Projekt "EkoBiZ" iz Splitsko-dalmatinske županije dobitnik nagrade RegioStar Award

Agrovijesti
Ljekovito bilje Fotografija: Thinkstock
Projekt promicanja poduzetništva mladih u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji (EkoBiz) Splitsko-dalmatinske županije jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade "RegioStars Awards", koju dodijeljuje Opća uprava Europske komisije za regionalnu politiku za najbolje projekte u kohezijskoj politici, objavila je Europska komisija.

Imena dobitnika otkrivena su u utorak navečer na svečanosti organiziranoj u sklopu Europskog tjedna regija i gradova.
"RegioStars su doista pravi veleposlanici kohezijske politike. U našim naporima da što bolje komuniciramo ono što Europa čini za svoje građane i za obranu snažne kohezijske politike nakon 2020. godine, ovi projekti su snažni aduti", izjavila je povjerenica za okoliš Corina Cretu.

Projekt EkoBiz dobitnik je nagrade u kategoriji obrazovanja i osposobljavanja.

Belgijski projekt Bio Base NWE dobitnik je nagrade u kategoriji pametne specijalizacije, u kategoriji Energetska unija i zaštita klime dobitnik je finsko selo Ii, a projekt uključivanja na tržište rada žena žrtava obiteljskog nasilja u Murciji u Španjolskoj dobio je nagradu u kategoriji emancipacija žena. U kategoriji gradovi u digitalnoj revoluciji nagrada je otišla njemačkom projekt Smart Service Power, projekt iz područja zdravstva namijenjen aktivnom starenju.

Projektom EkoBiz, koji financira EU, želi se privući veći broj mladih u ekološko poduzetništvo podizanjem svijesti o lokalnim mogućnostima u industriji. Njime se pruža konkretno osposobljavanje i potpora poslovanju mladim ekološkim poduzetnicima te promiče konzumacija organskih poljoprivrednih proizvoda u lokalnoj zajednici.

Splitsko-dalmatinska županija ima golemi prirodni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede, ali se unatoč tome  trenutačno obrađuje samo 50 posto poljoprivrednog zemljišta, a ruralna stopa nezaposlenosti mladih u Dalmaciji dosegnula je 35 posto.

Projekt EkoBiz već je izravno pridonio uspostavljanju 15 novih poslovanja, koji se financiraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD),  a Splitsko-dalmatinska županija sada se smatra modelom koji se treba slijediti kako bi se povećale i ponuda i potražnja za lokalnim ekološkim poljoprivrednim proizvodima.

Tim se projektom želi osposobiti  velik broj mladih, konkurentnih i profitabilnih ekoloških poljoprivrednika koji će pridonijeti održivom razvoju i većem broju radnih mjesta u dalmatinskim ruralnim područjima, kao i ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju bioraznolikosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje